PL Focus 1: Čakali sme dlho, ale stálo to za to!

Nový ročník Premier League odštartoval v pôsobivom štýle, s minimálne jedným gólom na každom z desiatich štadiónov. Najhodnotnejším prvkom však bol jednoznačne návrat divákov späť tam kam patria, a síce, na tribúny. Za zmienku stojí tiež fakt, že ani v jednom stretnutí sa nezrodila remíza.

KTO POTREBUJE HARRYHO VIAC?

Zápasom týždňa bol duel na Tottenham Hotspur Stadium. Kohúti zdolali majstra 1:0 po pohľadnom góle Sona. Kórejčan nastúpil na špici, práve na pozícii Kanea. Ten zápas sledoval len v hľadisku, keďže absolvoval s mužstvom iba pár tréningových jednotiek a navyše jeho pokračovanie na severe Londýna je viac ak otázne.

Spurs odohrali pod novým manažérom Espiritom Santom kompaktný, vyspelý a správnou taktikou podkutý duel. Manchestru City chýbal Foden, od začiatku nenastúpil zo zdravotných dôvodov ani De Bruyne a samotný priebeh zápasu ukázal, že Guardiolovci v niektorých súbojoch budú naozaj potrebovať klasického útočníka typu Harry Kane.

Individuálny výkon 100-miliónového Grealisha zniesol aj tie prísnejšie kritériá, ale u majstra sme spozorovali veľa falošných tónov. Tým sa dirigent Guardiola bude musieť vyhýbať, inak sa majstrovská óda opakovať nemusí.

NA OLD TRAFFORD VYŠLO VŠETKO NA JEDNOTKU

Po 18-tich mesiacov sa Divadlo snov zaplnilo nabudenými divákmi. Časť z nich sa síce pobila pred derby s Leedsom s fanúšikmi hostí, ale potom sa už všetko odvíjalo podľa ružového scenára United.

Vicemajster pred úvodným výkopom nabudil svojich priaznivcov „predstavovačkou“ Varanea priamo na trávniku a potom uštedril lokálnemu rivalovi repete minuloročného debaklu (vlani 6:2, v sobotu 5:1).

Manchester United sa oprel o skvelé výkony autora hetriku Fernandesa a štvorasistenčného Pogbu. Najmä v druhom polčase domácich zdobil jeden z najlepších výkonov za posledné roky. Fanúšikovia Red Devils mohli po bitke právom skonštatovať: „Ak budeme hrať takto pravidelne, môžeme útočiť na titul.“

BRENTFORD BUDE OŽIVENÍM. ARSENAL SKLAMANÍM?

Bol to ešte len prvý zápas v sezóne, no dva londýnske kluby v ňom demonštrovali svoje aktuálne možnosti. Nováčikovský Brentford chce svojou troškou obohatiť ligu a predovšetkým sa zachrániť. Na druhej strane Arsenal túži po boji o top štvorku.

Podľa toho, čo sme videli v piatkovej predohrávke (2:0), môžeme skonštatovať, že The Bees môžu hrať podobne ako Leeds v minulej sezóne v strede tabuľky. A čo nám naznačilo vystúpenie kanonierov? Skeptickejší fanúšikovia by sa nebáli napísať, že Arsenal môže mať pokojne problémy so záchranou. Na obhajobu londýnskeho veľkoklubu je však potrebné uviesť, že mu chýbali viaceré opory Lacazette, Aubameyang, Thomas Partey, či Saka, ktorý nastúpil až do druhého dejstva.

LIVERPOOL SA S KANÁRIKMI NEMAZNAL

Stret dvoch nemeckých manažérov na Carrow Road priniesol hladký triumf Kloppovho Liverpoolu (3:0). The Reds potiahol Salah, ktorý mal svoje kučery vo všetkých troch góloch, jeden dal a na dva asistoval Jotovi resp. Firminovi.

Highlightom bol návrat Van Dijka po zranení, nová akvizícia Konaté si kopačky ešte zatiaľ nezodrala. Liverpool sa veľmi umne drží už pár mesiacov v úzadí, o červených sa menej píše, menej sa špekuluje o transferoch, čo môže klubu z Anfield v úvode len pomôcť.

Norwich po zostupe z Premier League dôveroval Farkemu, ktorý je po ročnej odmlke späť, ale potrebuje hrať menej naivne ako v predminulej sezóne a koniec koncov aj ako v sobotu.

SOUČEK S GÓLOM, KUCKA S DEBUTOM

Tomáš Souček dal vlani skvelých 10 gólov a West Ham sa zjavne môže o jeho zakončovateľské zručnosti opierať aj v edícii 2021/2022. Najlepší český futbalista mieril presne aj v St.James´s Parku, kde kladivári vyhrali 4:2, pričom dvakrát prehrávali.

Výborný zápas na severe odohrali aj jeho spoluhráči Antonio a Benrahma. Bránu Newcastlu strážilo pri zranení Dúbravku krstňa reprezentačného trénera Southgatea Freddie Woodman. Inkasovať pri debute štyri góly nie je práve najideálnejšie.

Devätnástym Slovákom, ktorý nastúpil v Premier League, sa cez víkend stal Juraj Kucka. 34-ročný stredopoliar nastúpil prekvapujúco v základnej zostave ďalšieho nováčika a Watford počas jeho pobytu na trávniku nadobudol trojgólový náskok.

Hosťujúca Villa po jeho odchode strelila dva góly, lenže Watford si už tri body postrážil. Majiteľ vychýrenej bojnickej reštaurácie dostal podľa renomovaného štatistického portálu tretiu najlepšiu známku spomedzi všetkých hráčov, lepšie na tom boli iba autori gólov Sarr a Dennis. V skutku fantastický debut pre nováčika i pre Kuca!

CHALOBAH SA PO GÓLE TAKMER ROZPLAKAL

Ideálne vykročenie do novej edície Premier League zaznamenala aj Chelsea, tím z najužšieho okruhu favoritov. V malom derby s Crystal Palace vyhrali modrí hladko 3:0. Tuchel ešte nemohol využiť navrátilca Lukakua a odpočinok dostali aj ďalší v lete vyťažení borci. Na hre to však citeľné nebolo.

Tí, ktorí dostali šancu nesklamali. Priestor na stopérskom poste dostal vedľa Christensena a Rüdigera Trevoh Chalobah, 22-ročný klubový odchovanec. Ten strávil predchádzajúce tri sezóny na hosťovaniach, aby sa v lete na Stamford Bridge vrátil a mohol to sľúbil svojej pred časom zosnulej matke – že sa v tíme Chelsea presadí.

Na to, aby sa odchovanec z Cobhamu presadil do zostavy Tuchela dlhodobo, bude potrebovať aj ďalšie fantastické výkony. Konkurentmi sú mu totiž Silva, Azplicueta, Zouma, vyššie spomenutí Christensen a Rüdiger. Vylúčený navyše nie je ešte ani príchod Julesa Koundeho zo Sevilly.

PRENOSY Z 2. KOLA PL NA PREMIER SPORT 1

Sobota 21.8.
13:25 Liverpool – Burnley (komentujú J. Vrba a V. Kaiser)
15:55 Manchester City – Norwich (M. Lukáč)
18:25 Brighton – Watford (T. Radotínský a V. Kaiser)
20:30 Záznam Leeds – Everton (K. Jakubovič)
22:25 Záznam Aston Villa – Newcastle (M. Skáčik)

Nedeľa 22.8.
14:55 Southampton – Manchester United (M. Lukáč)
17:00 Arsenal – Chelsea (štúdio: M. Skáčik a S. Macek/ komentujú M. Lukáč a K. Jakubovič)

Pondelok 23.8.
20:55 West Ham – Leicester (M. Lukáč)