PL Focus 12: Toto je Moyes, ktorý kedysi zlepšil Everton

Škótsky manažér West Hamu v nedeľu vôbec prvý raz v kariére porazil Liverpool. Podarilo sa mu to na 15. pokus.

Kladivári v gólovo najúrodnejšom zápase 12. kola uštedrili Kloppovcom vôbec prvú prehru v ročníku. Nie len o nej budú nasledujúce riadky čerstvého PL Focus. Pozrieme sa aj na ďalšie udalosti z ostrovných premierleagových trávnikov.

KDE JE STROP WEST HAMU?

David Moyes prežíva svoj ďalší manažérsky vrchol. Po skvelej práci v Evertone (roky 2002-2013), počas ktorej skončil s karamelkami deväťkrát v top osmičke, prišiel pád jeho manažérskeho statusu a kreditu.

Pôsobenia v Manchestri United, Reale Sociedad, Sunderlande a ako aj prvá anabáza vo West Hame mali ďaleko od ideálu. Momentálne má však rodák z Glasgowa právo lietať v oblakoch.

Jeho tím je v tabuľke na tretej priečke, stráca na Chelsea iba tri body, hra má hlavu aj pätu, individuality týždeň čo týždeň potvrdzujú životnú formu a kladivárov v neposlednom rade zdobí schopnosť uštedrovať súperom údery rôzneho charakteru.

Niekoľko zápasov Londýnčania vyhrali vďaka rýchlonohému Antoniovi, inokedy rozhodli štandardky. Ako vysoko môže kladivo z London Stadium udierať? Momentálne to vyzerá, že boj o top štvorku by mal byť samozrejmosťou.

NA OLD TRAFFORD NIČ NOVÉ

Herný, výsledkový a psychologický set up Red Devils sa po manchesterskom derby nevylepšil, ba práve naopak. Solskjaerovci podali ďalší z radu žalostných výkonov. Štatistici im zaevidovali dve strely na vlastnú bránu a iba jednu na súperovu. Prehra 0:2 je ešte vzhľadom k obrazu hry mierna.

Utrpeli diváci, ktorí v druhom polčase sledovali neatraktívny udržiavací režim. Roy Keane po zápase v štúdiu Sky povedal: „Nad hráčmi som definitívne zlomil palicu. Old Trafford by mal byť pre súperov nedobytnou pevnosťou, ale nie, oni sa sem chodia zabávať.“

Ole Gunnar vyhadzov stále nedostal. Cez repre pauzu už potrebuje nájsť, to čo hľadá viac ako dva mesiace. Aj Bruno však už priznal, že treba menej hľadať a hovoriť, ale viac pracovať.

BYE BYE DANIEL, BYE BYE DEAN

Dve nečakané odvolania. Daniel Farke v 12. kole konečne vyhral, keďže jeho Canaries zdolali Brentford. O to prekvapujúcejší bol jeho vyhadzov už necelé dve hodiny po zápase. Pred tým, čo Nemec previedol na Carrow Road, však treba sňať klobúk z hlavy dolu. Dva postupy z Championship sa nepodaria len tak hocikomu.

V klube však už zrejme zavládol pocit, že zmena je potrebná. Farkeho, ktorý viedol Norwich od jari 2017, by mohol nahradiť Lampard. Návrat Frankieho by cvengu ligy dozaista pomohol.

Rovnako ako Farke, aj končiaci manažér Aston Villy Dean Smith môže odchádzať z klubu so vztýčenou hlavou. Po sérii piatich prehier sa jeho klubový exit aj očakával.

Tento 50-ročný stratég má aj napriek tomu mimoriadne pôsobivý životopis. Veľké veci dokázal s Brentfordom a samozrejme aj s The Villans, ktorých stabilizoval na elitnej scéne. Vypracovať sa v priebehu šiestich rokov zo štvrtoligového manažéra na rešpektovanú postavu Premier League, to je skvelá vizitka.

Ak dostane Dean šancu v čo i len trocha perspektívnom klube Championship, je možné, že ho v krátkom čase opäť uvidíme zaliateho postupovou radosťou.

Apropo, v súvislosti s voľným flekom vo Villa Parku britské médiá skloňujú najmä dve mená. Roberto Martinéz a Steven Gerrard. Žeby návrat ďalších stratených synov?

VYDRA GÓLOVÝ, KUCKA ČERVENÝ

Chelsea stratila doma s Burnley dva body, ktoré jej v máji možno budú chýbať. Favorit mal jasnú prevahu podloženú vysokým množstvo šancí, ale gól Matěja Vydru, jeho prvý v sezóne, vystrelil konečnú remízu 1:1.

Veci začínajú opäť zapadať do zabehnutých koľají Seana Dychea. Bodík sem, bodík tam, solídna forma na Vianoce, tri výhry v rade v marci a nakoniec komfortná záchrana. Burnley nemá veľa fanúšikov, ale za to čo predvádza v posledných rokoch, si palec hore zaslúži od všetkých.

Juraj Kucka toho po príchode do Anglicka stihol viac než dosť. Zranenie stehna, premiérový gól do siete Evertonu a najnovšie si môže svoj životopis doplniť aj o vylúčenie. Kuco putoval predčasne zaslúžene.

Škoda, že pri inkasovanom góle nebol dôraznejší. Pri hrdinovi zápasu Smithovi Rowovi stiahol nohu a pre Watford to bolo osudné. Hold nechcel dostať druhú žltú kartu, inkasoval ju až o čosi neskôr.

STRAKY S NOVÝM ŠÉFOM

Kto čakal po nástupe nových majiteľov nejaké „veľké“ meno, zostal asi prekvapený. Novým manažérom Newcastlu United sa totiž stal Eddie Howe. Nejde pritom o žiadne dočasné riešenie, manažér známy najmä z pôsobenia v AFC Bournemouth, ktorý dotiahol v priebehu siedmich rokov zo štvrtej ligy až do Premier League, podpísal so strakami zmluvu až do leta 2024.

Noví vlastníci čiernobielych tak jasne demonštrovali, že sú pripravení riešiť dlhodobú víziu klubu, čo angažovanie perspektívneho a ambiciózneho 43-ročného rodáka z Amershamu len potvrdzuje. Reprezentačná prestávka navyše dopraje Eddiemu čas na zoznámenia sa s tímom, keďže Newcastle čaká najbližší zápas „až“ 20. novembra, kedy v St. James‘ Parku privíta nováčika z Brentfordu.