PL Focus 13: Arteta chce po vyše deviatich rokoch dobyť Anfield

Po poslednej reprezentačnej prestávke v roku 2021 sa najbližšiu sobotu znova roztočí kolotoč menom Premier League.

Do Silvestra to bude skutočne zbesilá jazda, veď na pláne je ešte deväť kôl. Držte si teda klobúky, ideme totiž do sezónnej fázy, počas ktorej sa v minulosti neraz lámal chlieb.

MANAŽÉRSKE ROŠAMBO PRINÁŠA OSVIEŽENIE

Ole Gunnar Solskjaer je nedotknutý. Nezmenilo sa to ani počas asociačného termínu a veľa sa k tomu vlastne ani nedá napísať, azda len, že sme zvedaví, s čím po ligovej pauze vyrukujú.

Zato v piatich kluboch sa už kormidelník od začiatku sezóny zmenil. Ranieri vo Watforde, Conte v Tottenhame, Howe v Newcastli, Gerrard v Aston Ville a Smith vymenil Villa Park za klietku kanárikov z Norwichu. Logicky najviac rezonuje návrat dvoch vskutku hviezdnych postáv.

Conte vyhral titul s Chelsea a Gerrard „skoro“ s Liverpoolom. Obaja budú pod extrémnym drobnohľadom a oboch spája aj to, že ich misie nie sú jednoduché. Spurs i Villans hrajú cez víkend doma a budú v pozíciách, keď sa od nich čakajú tri body (Tottenham vs. Leeds, Aston Villa vs. Brighton). Dva dôvody prečo sledovať cez víkend Premier League by sme teda mali.

VRÁTI SA DÚBRAVKA DO BRÁNY?

Ďalším highlightom, na ktorý sa oplatí zazoomovať, je možný návrat slovenského reprezentanta medzi tri žrde Newcastlu. Heco odchytal (či skôr odsledoval) v národnom drese proti Malte svoj prvý duel od májového zranenia a je jasné, že Eddie Howe bude chcieť ako jeden z prvých checkpointov vyriešiť práve obsadenie brankárskeho postu. Magpies čaká v 12. kole nevyspytateľný, ale zdolateľný Brentford, proti ktorému už jednoducho musia zabrať naplno.

Straky totiž ako jediné ešte stále nevyhrali. Takú hrozivú bilanciu nemá žiadny iný klub z top 4 anglických ligových súťaží. Mimochodom, britské médiá v aktuálnych dňoch produkujú početné články o tom, že jednou z prvých januárových posíl by mal byť Dean Henderson z Manchestru United.

ŠLÁGRE NA KING POWER A NA ANFIELD

Hneď úvodná bitka 12. kola sľubuje atraktívne divadlo. Do Leicesteru pricestuje Tuchelova Chelsea. Repete minuloročného finále FA Cupu sa ponesie v duchu toho, že obe mužstvá pred pauzou neboli výsledkovo oslnivé a tým pádom cez víkend potrebujú bodovať.

The Blues chcú zaprášiť remízovú epizódu s Burnley, Leicester vyhral iba štyri bitky z jedenástich a potrebuje dobiehať zmeškaný vlak.

Za absolútny šláger kola však musíme považovať konfrontáciu Liverpoolu s Arsenalom. Hrať sa bude pri rieke Mersey, kde kanonieri naposledy vyhrali na jeseň 2012, teda pred vyše deviatimi rokmi. Celý zápas vtedy v drese Londýnčanov odohral Mikel Arteta. Pamätajú si to už len ďalší dvaja hráči zo súčasných kádrov (Ox Chamberlain hral vtedy za Arsenal a Jordan Henderson sedel na lavičke The Reds).

Ak by The Gunners nadviazali na víťaznú sériu, preskočili by v tabuľke Liverpool. Kto by to bol na konci augusta povedal? Asi nikto!

ODBOČKA DO CHAMPIONSHIP, MITROVIČ JE FRAJER

Gayle, Grabban, Rhodes, Graham, Knockaert… asi sa pýtate čo tieto mená spája? Odpoveďou je skutočnosť, že všetci menovaní borci odohrali nejednu fantastickú sezónu v Championship, ale po prechode do Premier League viac či menej zlyhali. Do tejto kategórie minimálne parciálne patrí aj Aleksandar Mitrovič. Dokladáme štatistiku:

18/19 Premier League 11 gólov
19/20 Championship 26 gólov
20/21 Premier League 3 góly
21/22 Championship 17 zápasov – 20 gólov

U Mitra to v súčasnosti vyzerá tak, že ešte minimálne jeden pokus na prerazenie v Premier League dostane. V 17-tich zápasoch Championship dal v tomto ročníku 20 gólov. Fulham (aj s výborným Rodákom opäť v bráne) smeruje za postupom a Srb za prekonaním minuloročného rekordného nástrelu Ivana Toneyho: 31 sezónnych ligových zásahov.

Pod Parkerom bol Mitrovič miestami nežiadúcim elementom, pod taktovkou Marca Silvu je nezastaviteľný.

A možno ste počas uplynulého víkendu videli aj bonbónik v podaní odchovanca Partizanu Belehrad. Aleksandar Mitrovič na lisabonskom Estádio Da Luz v 90. minúte gólovou hlavičkou vybavil pre Srbsko postup na svetový šampionát.

PRENOSY Z 12. KOLA NA PREMIER SPORT

Sobota 20.11.
13:25 PS1 Leicester – Chelsea
15:55 PS1 Watford – Manchester United (M. Lukáč)
15:55 PS2 Wolverhampton – West Ham
18:00 PS1 MotW Liverpool – Arsenal (štúdio: M. Skáčik a Stano Macek, komentuje M. Lukáč)
20:45 PS1 Záznam Newcastle – Brentford (K. Jakubovič)
22:45 PS1 Záznam Aston Villa – Brighton (K. Jakubovič)

Nedeľa 21.11.
14:55 PS1 Manchester City – Everton (M. Lukáč)
17:25 PS1 Tottenham – Leeds (M. Lukáč)