Ukončí Nottingham 23-ročné čakanie?

V nedeľu podvečer spoznáme odpoveď na poslednú dôležitú otázku. Ktorý tím bude posledným nováčikom budúcej sezóny Premier League? Záujem o tretiu miestenku z Championship majú dva kluby, ktoré si to v prestížnom finále play-off rozdajú vo Wembley. Nottingham Forest vyzve Huddersfield Town.

Vo finálovom zápase sa stretnú dva najvyššie nasadené kluby vyraďovacej fázy. Huddersfield patril k najväčším prekvapeniam ročníka, základnú časť zakončil na fantastickom 3. mieste tabuľky. V poslednom kole preskočil Nottingham Forest, ktorý nakoniec po prehre a remíze obsadil 4. miesto Championship.

Postup týchto dvoch mužstiev až do finále je v každom prípade obrovským prekvapením, pretože Huddersfield zakončil minulú sezónu až na 20. mieste, Nottingham na 17. mieste. The Reds boli pred rokom dokonca dlhodobo na poslednom mieste súťaže. Aj to dokazuje fakt, aká vie byť Championship nevyspytateľná.

V play-off sa obe mužstvá poriadne vytrápili. Futbalisti Huddersfieldu rozhodli o postupe do finále až v domácej odvete, pretože v Lutone len remizovali 1:1. Postupový gól strelil na John Smith’s Stadium až v 82. minúte škótsky útočník Jordan Rhodes.

Jednoduché to nemal ani Nottingham, ktorý o finálovú miestenku zabojoval so silným Sheffieldom United. Na Bramall Lane dokázali The Reds zvíťaziť zásluhou mladučkého útočníka Brennan Johnsona 2:1. V domácej odvete však prehrali rovnakým pomerom a o postupe museli rozhodnúť až v penaltovom rozstrele. V ňom šable zaváhali až trikrát a tak nakoniec postup predsalen oslavoval slávny Nottingham.

Červený klub z Nottinghamu si medzi elitou zahral naposledy v ročníku 1998/99, odvtedy sa zasekol v Championship. Vo väčšine pripadov sezónu zakončil v spodnej polovici druhej najvyššej súťaže. Najbližšie k postupu mal v ročníku 2009/10, keď obsadil 3. miesto v tabuľke. V play-off však vypadol hneď v prvom kole.

Huddersfield je menej známy klub s chudobnejšou históriou, fanúšikovia Premier League ho však veľmi dobre registrujú. V porovnaní s Nottinghamom to nie je tak dávno, čo The Terriers behali po prvoligových trávnikoch. Huddersfield pôsobil v Premier League v sezóne 2017/18 a 2018/19. Teraz túži po návrate.

Posledné finále play-off Championship Huddersfield Town zvládol, keď vo finále po pokutových kopoch zdolal Reading. Dnes sa pokúsi úspech zopakovať, proti však bude Nottinhgam, ktorý túži po návrate do Premier League po 23 rokoch. Miernym favoritom duelu sú práve The Reds. V semifinále však ukázali, že sú zraniteľní a to môže súpera pred kľúčovým zápasom sezóny len a len povzbudiť.

Finálový súboj medzi Huddersfield Town a Nottinghamom Forest vysielame v priamom prenose od 17:25 na PREMIER SPORT 1. Atraktívny duel bude komentovať Karol Jakubovič. 

Program Sky Bet Championship – finále
17:25 PS1 Huddersfield Town – Nottingham Forest (komentuje K. Jakubovič)