Štartuje škótsky Ligový pohár

Futbalovú sezónu na PREMIER SPORT tentokrát zahájime v Škótsku, kde je na programe Ligový pohár so zaujímavým formátom. Ide o najstaršiu pohárovú súťaž v krajine, ktorá sa hráva od roku 1946. 

Súťaž mala pôvodne len vyraďovací formát, od ročníka 2016/17 sa však formát zmenil a hrá sa skupinová fáza a následne vyraďovacia. O titul bojujú kluby zo štyroch najvyšších škótskych súťaží.  

Rozdelené sú do ôsmich skupín, v každej je päť tímov. Päť najlepších tímov z minulej sezóny Premiership postupuje priamo do vyraďovacej fázy. V play-off ich doplní osem víťazov skupín a tri najlepšie celky z druhých miest.   

Najúspešnejším tímom je Rangers, ktorý získal trofej 27-krát. Aktuálnym šampiónom je konkurenčný Celtic, ktorý v decembri 2021 zdolal v Hampden Parku Hibernian 2:1 a získal jubilejný 20. titul. Kelti získali trofej šesťkrát za posledných osem rokov.  

V priamom prenose vám v nedeľu poobede ponúkneme súboj treťoligového Peterhead s prvoligovým Aberdeenom, ktorý naposledy získal trofej v sezóne 2013/14. Súboj má jasného favorita v podobe hosťujúceho mužstva. Peterhead však v jednom z troch posledných vzájomných zápasov dokázal prekvapiť a určite sa o to pokúsi aj dnes. 

Treťoligista sa v minulej sezóne League One trápil, keď obsadil až 7. miesto v tabuľke. V predsezónnej príprave nevyhral ani jeden zápas, naposledy dostal lekciu v podobe 0:4 od Dundee.  

Aberdeenu sa naopak v príprave darilo. Postupne zdolal Buckie Thistle, Brechin City a nakoniec remizovalo so St. Johnstone. Skupinovú fázu ligového pohára si hráči Aberdeenu zahrajú prvýkrát v histórii, pretože v predchádzajúcich prípadoch sa vždy umiestnili v prvej päťke súťaže. V minulej sezóne však obsadili až 10. miesto Premiership.

Program na PREMIER SPORT 1 – Škótsky ligový pohár
15:55 Peterhead – Aberdeen (komentuje S. Suvák)