Futbal v novom roku zahájime v Londýne

Futbalisti anglickej Premier League môžu na voľno na nový rok zabudnúť, vysoké tempo najprestížnejšej ligovej súťaže pokračuje. Centrom diania bude hlavné mesto, v ktorom sa odohrajú všetky tri stretnutia. 

Nový kalendárny rok zahájime fantastickým spôsobom na severe Londýna. Na Emirates Stadium zavíta aktuálny šampión z Manchestru, ktorý sa pokúsi natiahnuť víťaznú sériu v lige na 11 zápasov.  

Manchester City má momentálne k dispozícii slušný osembodový náskok pred druhou Chelsea. Ten by mohol majster po zápasoch 21. kola ešte navýšiť, pretože The Blues čaká v nedeľu superšláger s Liverpoolom. 

Sky Blues vyhrali desať ligových zápasov v rade. Na konte majú 50 bodov, v sezóne inkasovali najmenej gólov (12) a zároveň ich aj najviac nastrieľali (51). 

V poslednej dobe sa mimoriadne darí aj Arsenalu, ktorý sa po štyroch víťazstvách v rade vyšplhal na vynikajúce štvrté miesto Premier League.  

Mikela Artetu môže okrem pevnej defenzívy tešiť aj prebudená ofenzíva. The Gunners neostali svojej prezývke v posledných troch súťažných zápasoch nič dlžní, do čierneho sa trafili až 14-krát. Po tom, ako zostrelili na Boxing Day Norwich, si bez problémov poradili aj v ligovom pohári so Sunderlandom. 

Manchester City je však v posledných rokoch veľkým strašiakom Arsenalu. Citizens vyhrali naprieč všetkými súťažami až jedenásť vzájomných zápasov z dvanástich. Z veľkolepého triumfu sa tešili aj naposledy. V prvom vzájomnom stretnutí sezóny zostrelili kanonierov na Etihad Stadium 5:0.

Potvrdí Kane formu?

O pár hodín neskôr sa vráti do akcie aj druhý najznámejší severolondýnsky celok. Tottenham Hotspur zamieri v sobotu popoludní na niekoľko kilometrov vziadelný Viacarage Road, kde si pomeria sily s Watfordom

Sršne majú spolu s kanárikmi z Norwichu najhoršiu formu v súťaži. Zverenci Claudia Ranieriho prehrali päť zápasov v rade, v posledných ôsmich kolách bodovali iba v jednom prípade.  

Slávnejší londýnsky rival sa pod vedením Antonia Conteho herne i výsledkovo zdvihol. Neprehral ani jeden zápas zo siedmich a vrátil sa späť do boja o prvú štvorku. Kohúti momentálne strácajú na štvrtý Arsenal iba päť bodov a to majú k dobru dva odložené zápasy. 

Postupne sa začína preberať aj kanonier Harry Kane. 28-ročný útočník zrejme prekonal streleckú krízu, presadil sa v troch ligových zápasoch v rade. Jeho posledný zásah však naposledy stačil iba na bod.

Watford dokázal v nedávnej histórii slávnejšieho suseda obrať o body v dvoch stretnutiach zo štyroch. V prvom vzájomnom zápase aktuálneho ročníka bol úspešnejší Tottenham. Víťazstvo zariadil jediným gólom Heung-Min Son

Rozhodne domáce prostredie?

Na víťazstvo na Vicarage Road bude chcieť v poslednom zápase sobotňajšieho programu nadviazať West Ham United. V prvom zápase kalendárneho roka vyzve v ďalšom novoročnom londýnskom derby Crystal Palace.   

Kladivári sa posnažia posilniť svoje nádeje na umiestnenie v prvej štvorke. Momentálne strácajú na štvrtý Arsenal štyri body.  

V Selhurst Parku to však nebude jednoduché. Futbalisti Crystal Palace pôjdu do zápasu povzbudení povinným víťazstvom s Norwichom. Kanárikov doma zostrelili 3:0, všetky tri góly strelili už v prvom polčase.  

Eagles sú v domácom prostredí v aktuálnom ročníku veľmi silní. Prehrali iba jeden zápas z desiatich. West Ham naopak z posledných piatich vonkajších zápasov vyhral iba jeden. 

Program 20. kola Premier League
PS1 13:25 Arsenal FC – Manchester City
PS1 15:55 Watford FC – Tottenham Hotspur (komentuje M. Lukáč)
PS1 18:25 Crystal Palace – West Ham (M. Lukáč)